Připravujete zábavu na vánoční večírek a rádi byste nachystali jako překvapení pro účastníky ochutnávku kvalitních španělských vín?
Z historie španělských vín
Jen málokdo z tuzemských konzumentů vína ví, že historie španělského vinařství sahá až do roku 3000 před naším letopočtem. Tehdy jih Pyrenejského poloostrova v Andalusii ovládlo Kartágo a Féničané. Tehdy zde byly založeny první vinice. Jako kuriozita může působit skutečnost, že k dalšímu výraznému rozvoji vinařství paradoxně přispěl škůdce, řádění fyloxéry, která zničila valnou část vinic v oblasti Bordeaux. Mnoho vynikajících francouzských vinařů začalo zakládat valnou část vinic na španělské straně Pyrenejí. Španělská vína dnes zažívají jeden z nejlepších úspěchů. Navíc se nachází ve velmi dobrém poměru, co se týče ceny a kvality. Zatímco v českých zemích je proslulé značení vín podle cukernatosti na jakostní a přívlastková, ve Španělsku toto rozlišení defakto neexistuje, neboť téměř všechny odrůdy dosahují vysoké cukernatosti. Ve Španělsku se vína dělí podle původu. Dále se můžeme setkat se stupnicí kvality oznamující dobu a podmínky zrání. Obecně je známo, že červená vína ve Španělsku dosahují vysokých kvalit. To však rozhodně neznamená, že dobře nechutnají ani bílá vína, šumivá vína typu CAVA a sangrie. Více zajímavých informací se o španělských vínech dozvíte také zde www.bmcbrno.cz.
Španělská vína jsou skvostem mezi evrospkými víny
K nejvyhledávanějším patří vína z oblasti Rioja a Ribera del Duero. Mezi nejpěstovanějšími španělskými odrůdami červeného vína najdete odrůdy Tempranillo, Garnacha, Syrah a Merlot. Díky doby zrání lze vína rozčlenit na JOVEN, COSECHA, CRIANZA, RESERVA a GRAN RESERVA. Přičemž nehodnotnější jsou vína s označením GRAN RESERVA, která zrají minimálně dva roky v barikových sudech a rok až tři roky v láhvích. U propíjení španělských vín doporučujeme pojídat španělské delikatesy, mezi nimiž najdete lahodné paštiky, ančovičky, olivovo-zeleninový koktejl či robotničky na česneku. Na jazyku se přímo rozplyne proslulé Chorizo Regio Pan.